Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Promjene koje donosi novi Zakon o priznavanju i vrednovanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija

16.11.2021, , Izvor: Verlag Dashöfer

Postupak priznavanja inozemnih obrazovnih kvalifikacija u Republici Hrvatskoj provodi se sukladno Zakonu o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija (Narodne novine br. 158/2003., 198/2003., 138/2006. i 45/2011.), a priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija sukladno Zakonu o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija (Narodne novine, br. 82/2015., 70/2019. i 47/2020.)

Donošenjem Zakona o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija napušten je postupak nostrifikacije koji se temeljio na usporedbi studijskih i obrazovnih programa sa srodnim programima koji se izvode u Republici Hrvatskoj te rezultirao ispravom koja je potvrđivala izjednačenost inozemne kvalifikacije kvalifikacijom koja se stječe u Republici Hrvatskoj (rješenje o nostrifikaciji).

Umjesto nostrifikacije uveden je postupak priznavanja inozemnih obrazovnih kvalifikacija sa svrhom zapošljavanja i postupak priznavanja inozemnih obrazovnih kvalifikacija ili razdoblja obrazovanja u inozemstvu sa svrhom nastavka obrazovanja.

Međutim, u provedbi navedenog zakona pojavili su se određeni nedostaci koji su posebno došli do izražaja pristupanjem Republike Hrvatske Europskoj Uniji te stupanjem na snagu Zakona o reguliranim profesijama i donošenjem drugih propisa kojima se u zakonodavstvo Republike Hrvatske prenosi Direktiva 2005/36/EZ, koja je izmijenjena Direktivom 2013/55/EU Europskog parlamenta i Vijeća o priznavanju stručnih kvalifikacija.

Kako navedeni zakon ne razlikuje jasno postupke priznavanja inozemnih obrazovnih kvalifikacija radi pristupa tržištu rada koje nije regulirano i pristupa profesiji koja je utvrđena kao regulirana u Republici Hrvatskoj, dolazi do nejasnoća u nadležnosti između agencija u sustavu obrazovanja, zaduženih za priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija i tijela nadležnih za regulirane profesije.

Osnovna pitanja koja će riješiti Zakon o priznavanju i vrednovanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija

Nastavno na navedeno, ovim se Zakonom predlaže razlikovanje priznavanje od vrednovanja inozemnih obrazovnih kvalifikacija. Stoga se postupak vrednovanja inozemnih obrazovnih kvalifikacija primjenjuje radi pristupa tržištu rada u profesijama koje nisu uključene u Popis reguliranih profesija u Republici Hrvatskoj,

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: