Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Koje promjene donosi prijedlog Zakona o osobnoj asistenciji

25.8.2022, , Izvor: Verlag Dashöfer

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske kao nadležno tijelo državne uprave putem središnjeg internetskog portala za savjetovanje s javnošću Vlade Republike Hrvatske pod nazivom e-savjetovanja u periodu od 15. rujna do zaključno 30. rujna 2021. godine provelo je savjetovanje o obrascu prethodne procjene u svezi Zakona o osobnoj asistenciji, time da je izvješće o provedenom savjetovanju objavljeno dana 30. listopada 2021. godine, te se očekuje donošenje navedenog zakona u prvom kvartalu 2023. godine.

Na temelju Nacionalne Razvojne strategija Republike Hrvatske do 2030. godine, koji je hijerarhijski najviši akt strateškog planiranja donosi se Nacionalni plan izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2021. do 2027. godine, te pripadajući Akcijski plan od 2021. do 2024. godine u kojem se kroz posebni cilj 4: Deinstitucionalizacija i prevencija institucionalizacije osoba s invaliditetom, u okviru mjere 3. predviđa unaprjeđenje zakonodavnog okvira za osobe s invaliditetom i to putem donošenja Zakona o osobnoj asistenciji.

Pravni okvir

Republika Hrvatska kao punopravna članica Ujedinjenih naroda, Europske unije i Vijeća Europe u skladu sa suvremenim standardima na području ljudskih prava, aktivno promiče i štiti ljudska prava osoba s invaliditetom. Republika Hrvatska je svoje djelovanje potvrdila potpisivanjem Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom (kao

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: