Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Novosti koje donosi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o strukovnom obrazovanju

20.6.2022, , Izvor: Verlag Dashöfer

Navedeni člankom prikazujemo promjene koje donosi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o strukovnom obrazovanju (Narodne novine, br. 30/09., 2410., 22/13. i 25/18).

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske kao nadležno tijelo državne uprave putem središnjeg internetskog portala za savjetovanje s javnošću Vlade Republike Hrvatske pod nazivom e-savjetovanja u periodu od 26. studenog do zaključno 26. prosinca 2021. godine provelo je javno savjetovanje o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakon o strukovnom obrazovanju (Narodne novine, br. 30/09., 2410., 22/13. i 25/18), time da je konačni prijedlog navedenog zakona upućen  Hrvatskom Saboru 12. svibnja 2022. godine.

Naime, Zakon o strukovnom obrazovanju uređuje srednje strukovno obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje kao djelatnost kojom se omogućava razvoj i stjecanje kompetencija potrebnih za dobivanje strukovnih kvalifikacija na način da se djelatnost strukovnog obrazovanja ostvaruje u skladu s odredbama ovoga Zakona i posebnih propisa te Zakona kojim se uređuje djelatnost srednjeg obrazovanja, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno.

Razlozi donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strukovnom obrazovanju

Sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u Republici Hrvatskoj reguliran je Zakonom o strukovnom obrazovanju („Narodne novine“, br. 30/09., 24/10., 22/13. i 25/18.), kojim se uređuje strukovno obrazovanje, usavršavanje i osposobljavanje. Zakon o strukovnom obrazovanju mijenjao se Zakonom o Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih („Narodne novine“, broj 24/10.), na način da je izmijenjen raniji naziv Agencije za strukovno obrazovanje u Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Nadalje se navedeni Zakon mijenjao i Zakonom o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru („Narodne novine“, broj 22/13.), na način da su imenovanjem sektorskih vijeća iz Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, prestala s radom sektorska vijeća propisana navedenim Zakonom.

Kako bi se reformski procesi strukovnog obrazovanja i osposobljavanja odvijali sustavno i koordinirano nužno je postojanje jasnog zakonodavnog okvira. Provedbi planiranih promjena predviđenih predloženim zakonom prethodila je detaljna analiza procesa koji utječu na postojeći zakonodavni okvir te omogućavaju provedbu kvalitativnih promjena u sustavu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Vlada Republike Hrvatske je svojim Programom za razdoblje 2020. - 2024. planirala nastavak reforme

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: